Rețete pescărești

marinata de peste

Marinată de pește

Ingrediente: 1 Kg de peste, 100 g faina, 200 g ulei 1 Kg suc de rosii, 50 mL otet, 20 g sare, foi de dafin

Mod de preparare: Pestele se curata, se spala si se usuca intr-un prosop uscat. Se da prin faina si se prajeste in ulei incins. In uleiul ramas se prajeste faina ramasa si se stinge cu sucul de rosii. Se adauga otetul, sarea si 2-3 foi de dafin. Se lasa sa dea in clocot, impreuna cu pestele prajit. Se pune intr-un borcan si se capseaza. Se poate consuma in cca 7 zile, dupa ce otetul a inmuiat oasele de la peste. Se serveste rece cu cateva felii de lamaie.

Pește la cuptor

Ingrediente: 1 Kg peste, 50 mL ulei, 200 g suc de rosii, 10 g sare, 5 g boabe piper, 200 mL vin alb, 1 capatana usturoi.

Mod de preparare: Se foloseste peste proaspat sau congelat. Se curata pestele si se spala. Se usuca intr-un prosop. Se pune pestele in tava de la aragaz cu uleiul, sarea, piperul, usturoiul curatat si sucul de rosii. Dupa 30 minute se adauga vinul peste peste si se mai lasa inca 5 minute. Dupa dorinta se pun deasupra felii de lamaie.

saramura de peste

Saramură de pește

Ingrediente: 1 Kg peste, 50 mL ulei, 20 g sare, boia de ardei sau ardei iute.

Mod de preparare: Se prepara din peste proaspat sau coongelat. Se curata pestele, se taie capetele si cozile. Se zvanta cu un prosop si se unge cu ulei. Se prajeste pe gratar putin mai tare (sa se cunoasca pe pielita pestelui dungile de la gratar). Se fierbe apa (200 mL) cu sarea si boia iute de ardei sau cu un ardei iute taiat marunt. Se toarna saramura fierbinte peste pestele prajit si se lasa sa se raceasca intr-o tigaie cu capac pentru a se inmuia in abur. Se serveste rece, de preferinta cu mamaliga.

bors de peste

Borș de pește

Ingrediente: 500 g peste, 150 g zarzavat pentru bors, 50 g orez, 1 L bors de casa, 10 g sare, verdeata.

Mod de preparare: Se pune la fiert in 1,5 L apa zarzavatul pentru bors si orezul curatat. Dupa ce a fiert 5 minute se adauga si bucaile de peste. De regula atunci cand se gateste mancarea de peste, capetele si cozile se pastreaza pentru bors. Se lasa sa fiarba in continuare inca 5-10 minute la foc mic si se ia spuma. Separat se fierbe borsul de casa si se adauga, impreuna cu ceapa si verdeata. Se lasa sa mai  dea un clocot. Ca verdeata este de preferat leusteanul si tarhonul. Se va varifica daca zeama de varza este prea acra(se dilueaza cu apa) sau prea sarata.

crap pescaresc

Crap pescăresc

Ingrediente: 1 kg crap proaspat, 2 ardei grasi, 3 rosii potrivite, 1 lingura cimbru taiat marunt, 100 ml vin alb, 8-10 catei usturoi, piper macinat, dupa gust, sare, dupa gust.

Ingrediente sos: 3 cepe potrivite, 3 morcovi, 3 linguri bulion, 150 ml ulei.

Mod de preparare: Crapul se curata de solzi, i se scot intestinele, se spala si se taie felii. Se sareaza, se unge cu ulei si se pune intr-o tava cu ulei. Se curata usturoiul, se zdrobeste, se curata ardeii de cotoare si seminte si se taie felii, se pun peste peste, se adauga piper si cimbru. Totul se pune la cuptor. Cand este rumenit, pe fiecare bucata de peste se pune o felie de rosie. Se mai lasa putin la cuptor. Se toarna sosul peste peste si se mai lasa sa dea totul, scurt, in fiert.

Preparare sos: Ceapa, taiata marunt si morcovii, curatati, taiati felii, se calesc in ulei incins, se sting cu bulion si vin alb.

friptura de peste

Friptură de pește

Ingrediente:1 kg peste proaspat (crap, caras, somn), 100 ml ulei, 1 morcov, 1 radacina patrunjel, 1 telina mai mica, 2 cepe potrivite, piper macinat, dupa gust, sare, dupa gust, 3 linguri apa.

Mod de preparare: Pestele se curata de solzi, si se scot intestinele, se spala in mai multe ape, se taie capetele si cozile si bucatile ramase se zvanta intr-o bucata de panza curata. Zarzavatul se curata, se spala si se taie in felii subtiri, intr-o tava se pun putin ulei, feliile de zarzavat, apoi bucatile de peste. Se presara piper macinat si se toarna restul de ulei. Se pun 3 linguri de apa si apoi tava se baga la cuptor pentru 40-45 de minute. Cand pestele s-a rumenit se stropeste cu sosul adunat in tava si se intoarce pe cealalta parte. Se serveste cald, cu cartofi natur sau salata de cartofi cu ceapa.

pastrav prajit

Păstrăvi prăjiți

Ingrediente: 1 kg pastravi, 4 linguri ulei, 2 linguri faina, 1 lamaie, sare, dupa gust, 1-2 cartofi fierti.

Mod de preparare: Pastravii se curata, se scot maruntaiele, se spala in mai multe ape, se taie in bucati. Apa se scurge si se zvanta bucatile de peste intr-o panza curata. Se sareaza si se lasa sa stea 1-2 ore. Intr-o tigaie se pune uleiul incins, pestele se trece prin faina si se prajeste bine pe ambele parti, pana ce devine auriu. Se serveste cu felii de lamaie si de cartofi natur.